لیزر جای زخم چیست؟

اشتراک گذاری این مقاله

لیزر جای زخم

رفع جای زخم با لیزر یکی از راه ‌های درمانی برای از بین بردن جای اسکار، زخم و بخیه است. در این روش، با استفاده از پرتوهای متمرکز شده نور، می ‌توان تغییرات زیادی در پوست اعمال کرد. جای زخم ممکن است بر اثر عوامل مختلفی نظیر آسیب در تصادف، پارگی با ابزارهای مختلف، جای بخیه و برش در عمل جراحی، سوختگی و … ایجاد شود. این زخم‌ ها اگر در قسمت‌ های بیرونی بدن مانند صورت یا دست ‌ها باشند، ممکن است برای فرد آزار دهنده باشند. بنابراین، رفع آن ها می‌ تواند به زیبایی و اعتماد به نفس فرد کمک کند. همه‌ این زخم ‌ها با لیزر قابل درمان بوده و تا حد زیادی بهبود می ‌یابند. لکه ‌های ناشی از بیماری ‌های مختلف و همچنین افزایش سن نیز با این روش قابل درمان هستند.

عملکرد لیزر جای زخم

اسکار پوستی یا جای زخم، پاسخ طبیعی بدن به بهبود زخم است. این حالت پوست، بسیاری از ما را ناراحت می ‌کند، زیرا به یاد داستان نه چندان دوست داشتنی می‌ افتیم که بدن سالم ما را دچار این تغییر کرده است.‌ اما با استفاده از تکنولوژی ‌های جدید می ‌توان برای درمان جای زخم با لیزر اقدام کرد. مهم ترین هدف از انجام لیزر، ایجاد شرایطی است تا لکه ‌های پوستی ناشی از زخم یا اسکار از بین برود و پوست، خودش را ترمیم کند. در واقع دو اتفاق به صورت همزمان خواهد افتاد. سلول ‌های با رنگی نا همگون با رنگ پوست ما، از بین می ‌روند و سلول‌ های جدید پوستی، جای آن ها را می ‌گیرند. امواج لیزر با قدرت فوق ‌العاده ‌ای که دارد، به بافت زیرین پوست نفوذ می ‌کند و ضمن تحریک این نواحی به کلاژن‌ سازی و تولید الاستین، در جوانسازی پوست اثرگذار است. نور لیزر جدا از ویژگی حذف بافت ناخواسته اسکار یا زخم، می ‌تواند با ایجاد گرما در بافت درم، پوست را تحریک به فعالیت بیشتر کند. کلاژن و الاستین دو پروتئین بسیار مهم در بافت پوست ما هستند که در تولید سلول‌ های مختلف پوستی و ایجاد حالت کشسانی پوست، نقش دارند. ترمیم زخم با لیزر، روشی سرپایی محسوب می ‌شود و نیاز به بستری ندارد. معمولا هر جلسه لیزر پوست، بسته به میزان سطح جای زخم، یک تا دو ساعت زمان می ‌برد. ممکن است بسته به جای زخم و شرایط آن، به یک تا ۵ جلسه لیزر نیاز داشته باشید. گاهی روش‌ های درمانی و ترمیمی دیگری نیز همراه با لیزر پیشنهاد می‌ شود تا روند بهبودی به سریع ‌ترین و بهترین شکل در پیش گرفته شود.

انواع لیزر جای زخم

برای درمان جای زخم، می ‌توان از انواع مختلف لیزر استفاده کرد. در این درمان، بسته به نوع جای زخم و ویژگی ‌های ساختاری آن، ممکن است از یک یا دو لیزر به صورت مکمل استفاده شود. ترمیم اسکار با لیزر‌های گوناگون، نتایج مختلفی به‌همراه دارد. تفاوت این لیزرها، به قدرت و تکنولوژی ساخت آن‌ ها بازمی ‌گردد.

در ادامه، با مهم ترین انواع لیزرهای مناسب برای ترمیم جای زخم پوست، آشنا خواهید شد.

– لیزر جای زخم CO2:

یکی از قدرتمند ترین تکنیک‌ های ترمیم اسکار و جای زخم، لیزر Co2 و Co2  فرکشنال است. قدرت این نوع لیزر، تا اندازه‌ ای است که برای از بین بردن جای زخم‌ های عمیق نیز استفاده می‌ شود. به ‌دلیل همین عمق اثر گذاری، مدت زمان بهبودی و دوران نقاهت لیزر Co2 حدود دو هفته یا کمی بیشتر است. برای درمان جای زخم توسط لیزر، لازم است میزان بی‌ حسی بیشتری استفاده شود تا درد ناشی از لیزر Co2 را احساس نکنید. این نوع لیزر با از بین بردن بافت‌ های مرده و یا کلاژن ‌های تجمیع شده در بافت اسکار، موجب از بین رفتن هرگونه برجستگی و ناهمواری یا تغییر رنگ در پوست می‌ شود. بافت جوان و تازه که حاصل کلاژن ‌سازی دوباره پوست است، جای بافت اسکار از بین رفته را خواهد گرفت.

– ترمیم زخم با لیزر اربیوم YAG:

یکی از تکنیک ‌های درمان جای زخم، استفاده از لیزر اربیوم YAG است. این نوع لیزر، به نسبت لیزر دی اکسید کربن یا Co2 بسیار ضعیف ‌تر است. به همین دلیل، تاثیر کم ‌تری بر درمان جای زخم با لیزر می ‌گذارد و برای از بین بردن اسکار پوستی عمیق، مناسب نیست. همین اثر سطحی در لیزر اربیوم، موجب کاهش درد شده‌ است. در زمان استفاده از این تکنیک، نیاز چندانی به استفاده از پماد‌ های بی‌ حس ‌کننده ندارید. این لیزر بیشتر با تابش پرتوهای فروسرخ و ایجاد گرما به تحریک پوست برای بازسازی خود، کمک می‌ کند. از لیزرهای یاگ برای برداشتن اثر تتو نیز استفاده می‌کنند.

– رفع جای زخم با IPL:

دستگاه IPL به معنی نور پالسی شدید است که درواقع یک دستگاه لیزر به حساب نمی‌ آید اما کاربردی مشابه با آن دارد. این دستگاه نسبت به بسیاری از دستگاه ‌های لیزر دیگر، بهتر کار می‌ کند. اساس کار این روش درست مانند لیزر است، یعنی پرتوهای نوری به صورت متمرکز در یک ناحیه کوچک تابیده می ‌شود. تفاوت آن با لیزر در این است که تنها در یک طول موج مشخص، پرتوهای نوری تولید نمی ‌شود، بلکه در یک بازه گسترده، نور شدید و پر انرژی تولید و به سطح پوست تابیده می‌ شود. نکته بسیار مهم این است که استفاده از دستگاه IPL باید توسط پزشک انجام شود تا عوارضی را در پی نداشته باشد. با این وجود می ‌تواند با تاثیر بر رگ ‌های خونی زیر پوست و تحریک بافت ‌های عمیق پوست به کلاژن سازی، بافت اسکار یا جای زخم را از بین ببرد.

– دستگاه لیزر PDL:

یکی از کاربرد های اصلی و منحصر به فرد لیزر PDL درمان کلوئید (گوشت اضافی)، جای زخم ‌های قدیمی و از بین بردن تجمع عروقی در زیر پوست است. امواج این دستگاه به زیر پوست نفوذ می‌ کنند و مستقیما هموگلوبین موجود در رگ‌ ها یا زخم‌ های قدیمی را هدف قرار می‌ دهد. به همین دلیل به خوبی می ‌تواند در رفع جای زخم و تغییر رنگ پوست ناشی از اسکارهایی که با تخریب زیر پوستی وسیع همراه بوده‌ اند، موثر باشد. در واقع لیزر PDL برای بهبود و ترمیم ضایعات عروقی و قرمز رنگ پوست، ساخته شده است. بسیاری از مشکلات پوستی که در زیر به آن ها اشاره کرده ایم با این دستگاه برطرف می ‌شوند:

– اسکار یا جای زخم، جای عمل جراحی و جای سوختگی‌ های قدیمی روی پوست

– خال‌ های قرمز رنگ که معمولا در سنین بالا روی پوست پدیدار می ‌شود

– گوشت اضافه (یا خال گوشتی)

– جای ماه گرفتگی

– ترک ‌ها و خط‌ های قرمز رنگ روی شکم

– مویرگ های زیر پوست صورت و ساق پا

– انواع زگیل ‌های پوستی

نتیجه گیری

در این روزها، با پیشرفت تکنولوژی، به راحتی می‌ توانید برای ترمیم اسکار یا زخم با لیزر، اقدام کنید. با مطالعه دقیق این مطلب، تمام نکاتی که برای درمان جای زخم با لیزر نیاز دارید را متوجه خواهید شد. استفاده از این روش، توسط پزشک متخصص پوست، بهترین راه ‌کار درمانی برای از بین بردن جای زخم است. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید باشند. کارا لیزر گروه مهندسین پزشکی.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط با این مقاله